Przy organizacji ślubu trzeba zadbać o wiele szczegółów takich jak dekoracje, stroje, upominki dla gości weselnych oraz menu weselnego, gdyż bez dobrego jedzenia nie ma wesela.
Jak powinno być skomponowane menu na wesele?
Należy tak dobrać potrawy na wesele, aby nawet najbardziej wybredny gość był zadowolony. Jedzenie powinno być smaczne, ale też różnorodne i odpowiednio podane. Jedzenie na wesele jest jednym z czynników, który najmocniej wpływa na opinię gości.
Liczba gości a cennik menu
Najpierw należy wskazać ilu gości pojawi się na weselu, a do tej liczby trzeba dodać członków zespołu muzycznego(uczestniczą w posiłkach). Ustalenie tej liczby pozwoli na obliczenie kosztów menu(zwykle ceny przeliczane są na osobę). Często firmy oferują rabaty przy większej ilości osób na weselu.
Gdzie zamówić weselne menu?
Jedzenie na wesele jest istotną kwestią, którą trzeba ustalić dość szybko. Zazwyczaj sale weselne mają także w ofercie catering weselny. Można jednak również wynająć firmę cateringową do obsługi wesela, co może być opcją korzystniejszą. Przy wyborze firmy cateringowej warto wziąć pod uwagę:
- opinię znajomych oraz rodziny czy osób często bywających na uroczystościach weselnych,
- firmę, z którą miało się styczność na organizowanej imprezie,
- referencje firm cateringowych,
- czy istnieje możliwość degustacji zamówionych dań na kilka tygodni przed weselem,
- możliwość rezerwacji cateringu w terminie wesela.
Przy spotkaniu z firmą należy ustalić takie kwestie jak:
- jakie style menu są oferowane przez firmę(np. tradycyjny, nowoczesny lub orientalny),
- czy w cenie cateringu znajduje się też obsługa,
- czy cena obejmuje ciasta, owoce oraz napoje(woda i soki),
- czy w podanej cenie doliczony jest dowóz jedzenia(gdy nie będzie ono przygotowywane na miejscu.
Z uwagi na rozchodzące się terminy dobrej firmy cateringowej warto zaplanować jej rezerwację nawet 6 miesięcy przed ślubem.
Można również wynająć kucharzy, ale wtedy konieczne będzie zakupienie produktów i dostarczenie ich kucharzom.
Ile dań powinno pojawić się na stole?
Liczba jedzenia na weselu uzależniona jest od liczby gości oraz czasu trwania uroczystości. W przypadku uroczystości trwającej 12 godzin powinno się podać 4-5 ciepłych posiłków. W przypadku wesela zaplanowanego na 6 godzin 2 ciepłe dania są wystarczające. Na obiad dla jednej osoby liczone jest 1 talerz zupy oraz 2 porcje mięsa i około 200 g ziemniaków lub klusek. Jednak oprócz dań na ciepło, na weselu powinny pojawić się:
- ciasta,
- zakąski
- przystawki,
- owoce.
Ważne jest, aby jedzenia na weselu nie zabrakło. Natomiast nadwyżkę jedzenia zawsze można zapakować do specjalnych pojemników i zabrać do domu lub rozdać gościom czy znajomym.